Ana Sayfa/Sahaf Kitap
Sahaf Kitap2024-04-30T12:55:47+03:00
    • Çevirmen: Caroline Tilton (İtalyanca 7. edisyon)
    • Yayıncı: G.P. Putnam's Sons, New York, 1887.
  • Its peoples, customs, religions and progress.. Fleming H. Revell Company, 1901
  • Description des cotes et isles de cotes et isles de l'archipel et de la troade.. Membre de la Societe des Antiquites, Chapelain et Medecin de l' Ambassade anglaise a la Porte Ottomane..
    • İki cilt, 571+292 syf+ üç adet katlanabilir gravür
    • Çevirmen: Andre Morellet
    • Yayıncı: Denne jeune, Paris, 1788.
    • Kondisyon: 7/10 (Bir ya da iki gravürün eksik olduğu değerlendirilmektedir.)
  • Charles de secondat Montesquieu Chez Pierre Marteau, Cologne 1744, in-12 (9.5x16.5 cm.), (2) 196 syf. (2) 71 syf, 3 bölüm, 2 cilt, tek ciltte birarada... Yayıncı: Pierre Marthau, 1744.
    • Osmanlı arşiv belgelerine göre Ignace Mouradja d’ Ohsson (1740, İstanbul – 1807, Bievres) 1792 yılında kitabını Padişah III. Selim’e sunar. Muhteşem gravürlerin Fransızca altyazıları padişah için tercüme edilir. Eseri çok beğenen III. Selim, “Musannifini Hak Teâlâ İslâm ile müşerref eyleye” temennisini ihtiva eden hatt-ı hümâyunu ile kendisine 5000 kuruş gibi büyük bir atıyye [ihsan – bahşiş] verir.) (*)
    • Satışa sunduğumuz eser, Tableau General de l’Empire Othoman'ın ilk baskısı ve ilk cildidir ve çok nadirdir. (**)
    • Baskısı 1787 yılında Paris'te yapılan eserin açılış sayfası (frontspiece) dahil teknik özellikleri şöyledir: (vi), xii, 324, (2), dört tablo (A, AA, B ve C), 38 figür içeren 24 tam sayfa gravür...
    • Eser, gravür ve sayfaların eksiksiz olması sebebiyle son derece nadirdir. Eserdeki 4 tablodan A ve AA harfleriyle kodlanan büyük boy (595 x 454 mm.) iki ayrı katlanan tablo, Hazreti Muhammed’in mensup olduğu Kureyş kabilesinden başlayarak halifeler, 12 imam vd. İslam önderlerinin soy ağacını içermektedir.  B harfiyle kodlanan büyük boy (970x265mm.) katlanan tablo, arapça harflerle dini takvimi göstermektedir. C harfiyle kodlanan tam sayfa gravürde ise Osmanlı hat türleri örnekleriyle resmedilmektedir.
    • Hz. Muhammed’e ilk vahyin ulaştırıldığı Hira Mağarası’ndaki görünümüne ilişkin “Mehhdy” isimli gravür dikkat çekicidir. Gravürde Hz. Muhammed’in Kuran-ı Kerim’i elinde tuttuğu görülmektedir. (pl.7, syf. 88)
    • Eser büyük (folyo) boy olup 525 x 350 mm. ebadındadır.
    • Kitapta eksik gravür ya da sayfa bulunmamaktadır.
    • Eserin en çok aranan muhteşem çift sayfa gravürü “Sultan Ahmet Camii’nde Mevlit Töreni” mevcuttur. (pl. 25, syf. 256)
    • Eser, bütün olarak iyi kondisyondadır. Gravürlerin kondisyonu çok iyidir.
    • Sırtı, orijinal altın varaklı dana derisi olup iç kapaklar orijinal ebru ile kaplanmıştır.
    • Cilt köşelerinde yüzyıllara sari yıpranma mevcuttur.
      (*) III. Selim’in ödüllendirdiği eserin ilginç özelliklerinden biri de Halifeliğin Osmanlı’ya geçişiyle ilgili önemli bir rivayeti konu almasıdır. Tarihte ilk kez yazılı – basılı bir eserde (d’Ohsson tarafından) Yavuz Sultan Selim’in Hilafet kılıcının kuşanarak Hilafeti devraldığı anlatılmaktadır. Mısır ve Arap yarımadası Osmanlı hâkimiyetine girince, Yavuz “hâdimü’l-Haremeyni’ş-şerîfeyn” unvanına sahip olur.  Sonraki bazı kaynaklara göre son Abbâsî halifesi III. Mütevekkil-Alellah hilâfeti Yavuz Sultan Selim’e merasimle devreder. Yavuz Sultan Selim, İstanbul’a dönüşünde Eyüp Camii’nde veya Ayasofya Camii’nde özel bir tören yapıldığı ve hilâfet kılıcı kuşandığı rivayet olunur. Fakat Yavuz Sultan Selim dönemi kaynaklarında bu olayla ilgili herhangi bir kayıt bulunmamaktadır. Hoca Sâdeddin Efendi’de geçen, “Libâs-ı hilâfeti istihkak ile telebbüs eylemişken dervişâne kisvet ve libâsı ihtiyar etmişti” ifadesinden başka bir bilgi mevcut değildir. Modern tarihçiler, böyle bir merasimi belgeleyen orijinal belge bulunmadığından hareketle bilgilerin uydurma olduğunu ve Osmanlının hilâfetin mânevî nüfuzuna ihtiyaç duydukları dönemlerde geriye dönük olarak rivayet ettiklerini ileri sürerler (Bkz. Asrar, sy. 22 [1983], s. 91-100; Sümer, LVI/217 [1992], s. 675-701). (**) Eser, 1787 ile 1820 yılları arasında (büyük boyda) üç cilt halinde yayımlanır. Eserin en gösterişli ve önemli cildi olan 1. cildin ilk kısmı islâm tarihi ve hukukuna ayrılır. Namaz kılma usullerinden, Hazreti Muhammed’in kişiliğine pek çok değerli bilgi verilir. D’Ohsson birinci cildin ilk kısmında İslam bilginleri İbrahim el-Halebi’nin (ö. 956/1549) Mülteḳa’l-ebḥur’u ile Nesefi’nin (ö. 537/1142) Aḳaʾidü’n-Nesefi adlı eserlerinden faydalanır. Eserin ikinci kısmı ise başlangıçtan 1774 yılına kadar gelen Osmanlı tarihini ayrılır. Saray teşkilâtı, Osmanlı hânedanı, harem, harem hayatı ve harem kadınları hakkında yer alan bilgilerin saray hizmetkârları ve haremde yaşayan câriyelerden alınarak aktarıldığı ifade edilir.
  • Secrets et curieuses, d'un voyage du levant... Chez Everard Knits, 1632.
  • Thomas Knolles, "The Generall Histoire of the Turkes .... The Lives and Convests of the Othoman Kings and Emperours, 1638"; 8 + 1500 sayfa + 17 + 31 + indeks. Eserin içinde 33 adet bakır baskı gravür (Padişah portreleri) yer alıyor. İlk baskısı 1603’te  “Yüce ve Kudretli Prens” olarak tanımlanan ve aynı yıl İngiltere tahtına geçen I. James’e ithaf edilerek basılan “History of the Turks” isimli kitabın 5. Baskısı. Osmanlı İmparatorluğu tarihi üzerine İngilizce dilinde yazılmış dikkate değer ilk kitaptır. Yayıncısı Adam Islip. Dönem cildinde, 33 x 23 cm.
    Kondisyon: (8/10) Kitabın, takriben 400 yıl önce basıldığı dikkate alınırsa kondisyonu son derece iyidir.
    Değerlendirme notu: Avrupa’da, Rönesans Dönemi’nde Türkler ile ilgili birçok kitap ve çeviri yayımlanmıştır. İngiliz tarihçi Richard Knolles’un yazmış olduğu The General Historie of the Turkes, tüm bu eserlerin arasında farklı bir konuma ve niteliğe sahiptir. Çünkü Osmanlı’nın askeri ve siyasi tarihçesiyle ilgili olarak yazılmış ilk İngilizce kitaptır. Knolles’un bu eserini Latince yerine İngilizce yazmış olmasının temel nedeni İngiltere halkının Osmanlılar hakkında bilgilendirilmesine duyulan gereksinimdir. Eser toplumun her kesiminde büyük bir rağbet görmüş ve ilk basımının yapıldığı 1603 yılından itibaren (ek belgelerle 1610, 1621, 1631, 1638, 1679, 1687-1700 (3 cilt), ve 1701 (kısaltılmış sürüm)) defalarca yeniden genişletilerek yayınlanmıştır. Eser toplam 1500 sayfadır. Ayrıca “A Briefe Discourse of the Greatnesse of the Turkish Empire” bölümü, “To the Honorable St. Thomas Rowe” adlı 2 sayfalık bir bölüm ve 31 sayfalık “A Continuation of the Turkish History” başlıklı bir ek kitaba dâhildir. Richard Knolles, 1540 yılında Cold Ashby, Northamptonshire’da doğdu. Oxford’da Lincoln College’da eğitim gördü ve 1565’te mezun oldu. Daha sonra aynı okulun akademik üyesi oldu1570’te master derecesini aldı. 1571’de Oxford’tan ayrılarak, hayatının önemli bir bölümünü geçireceği Kent eyaletinin Sandwich kasabasında Sir Roger Mnawood’un hamisi olduğu bir okulun (Grammar School) müdürü oldu. Manwood’un 1592’de ölmesi sonrasında okulun yönetimine gelen oğlu Sir Peter, Knolles’u yazmaya teşvik etti ve kariyerinin en büyük eseri olan The Generall History of the Turkes’ü yazması için yardımda bulundu. Knolles 1610 yılında öldü. Adam Islip 1585-1639 tarihleri arasında yaşamış İngiliz matbaacı ve yayıncıdır. Kraliyet Matbaacısı olarak kanunların basımında tekel hakkına sahipti.
     
  • Samuel S. Cox; Late American Minister to Turkey. Author of "Buckeye Abroad," "Eight Years in Congress," "Winter Sunbeams," "Why We Laugh," Free Land and Free Trade," "Arctic Sunbeams," "Orient Sunbeams," "Three Decades of Federal Legislation," "Isles of the Princes; or, the Pleasures of Prinkipo," etc. "The wealth of shifting hues that lies In Eastern Eart's unfathomed heart, For every season's change supplies A counterpart." Charles L. Webster & Co., New York, 1887.
  • Théophile Lavallée'nin "Histoire de L’Empire Ottoman, 1855" başlıklı kitabı Thomas Allom'un üst sınıf gravürleriyle birlikte dünyada da aranan nadir eserler arasında yeralıyor. Eser, kitabın 1. baskısı olması sebebiyle ayrıca önem arz ediyor. Yayıncı, Garnier Frères (Paris)... Eserde, Thomas Allom imzalı 18 adet gravür yer alıyor. Kitapta eksik gravür yoktur. VII + 528 sayfa, 27 x 19 cm. Sayfa kenarları 22 veya 24 ayar altınla bezenerek, kitabın cilt kondisyonu bugüne kadar sağlıklı şekilde muhafa edilebilmiştir.
    Kondisyon: (9/10) Kitapta bası sayfalarda yaşa bağlı olarak kısmi sararmalar vardır. Gravürlerde herhangi bir sorun yoktur.
    Değerlendirme notu: Lavallée'nin Histoire de L’Empire Ottoman isimli bu kitabı antik çağlardan ve İslamın doğuşundan başlayarak I. Abdülmecid dönemine kadar Osmanlı İmparatorluğunun gelişimini ve yükselişini ele almaktadır. Temel amacı Osmanlı İmparatorluğunu ya da başka bir deyişle doğuyu sıkıcı ayrıntılarla değil, olayların kısa ve öz anlatımlarıyla Fransız okura tanıtmaktır. Kitap toplam 15 bölümden oluşmaktadır. Bölümler kronolojik bir sırayı takip etmektedir. Eser, Thomas Allom’un çizmiş olduğu karakalem resimlerden gravür tekniği ile basılmış 18 adet tasvirle bezenmiştir Théophile Sébastien Lavallée 1804-1867 arasında yaşamış bir tarihçi ve Coğrafyacıdır. 1826'da matematik öğretmeni olarak Saint-Cyr'e girdi, orada art arda tarih öğretmeni ve coğrafya ve askeri istatistik profesörü oldu. Osmanlı Tarihi yanında “Histoire de Paris depuis le temps des Gaulois jusqu'à nos jours” adı ile Paris tarihini, Fransa tarihini ele alan kitapları da vardır. Yazarlık yanında yayıncılık da yapmıştır. Garnier Frères yayınevi, Garnier kardeşler tarafından 1833’de 19. Yüzyıl kitapçı-yayıncı geleneğine uygun biçimde Paris’te Palais-Royal’in pasajlarında bir kitapçı olarak kuruldu. Dört erkek kardeşin kurduğu kitapçı hızla büyüyerek dönemin önemli yayıncılarından romantik eser ve klasik eser koleksiyonları satın aldı.Musset, Georges Sand, Gautier’in aralarında olduğu dönemin önemli yazarlarını yayınevine bağladılar. Bescherelle’in Dictionnaire national’ini (Ulusal Sözlük) yayınladılar. 1983’te Garnier Freres yayınevi iflas başvurusunda bulunana dek geçen 150 yıl boyunca Fransız yayıncılık alanında önemli bir yer edindi ve olağanüstü bir koleksiyona sahip oldu.Yayınevinin tüm koleksiyonu Presses de la Cite tarafından satın alındı. 2009 yılında koleksiyon, Classiques Garnier ismiyle kurulan bağımsız bir yayınevine devredildi. Classiques Garnier, edebiyat ve beşeri bilimlerle ilgili her şeyi içerecek şekilde kataloğunu genişletti. Günümüzde Fransız ve Frankofon edebiyatı, uluslararası edebiyat, dilbilim, tarih, sanat, müzik, hukuk ve ekonomi ve sosyal bilimler alanlarında önde gelen yayıncılardan biridir ve karton kapaklı, ciltli, karton kapaklı ve dijital olmak üzere dört formatta yayın yapmaktadır.
     
  • Thomas Allom (1804 - 1872), Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor (1838) "İstanbul-ve Küçük Asya'nın Yedi Kilisesi'nden Görünümler (1838)". Londra: Fisher, Son & Co., tarihli değil ancak 1838 tarihli, birinci baskı. İki cilt. Başlıkları yaldızlı ve sırtında süslemeler bulunan yarı deri dönem cildi. Dört geniş yükseltilmiş yaldızlı bant, tüm sayfa kenarları altın yaldızlı. Cilt I, ilk bölüm, işlenmiş başlık sayfası, 36 sayfa önsöz bir harita, kırk beş levha ve 84 sayfadan oluşmaktadır. Cilt II, ilk bölüm, işlenmiş başlık sayfası, bir harita, kırk beş levha ve 100 sayfadan oluşmaktadır. 28 x 22 cm. İkinci cildi, usta mücellit eliyle restore edilmiştir.
    Kondisyon: 8/10 (Sırt İyi durumda, yaldızlı başlıklar ve sırtta dört geniş yükseltilmiş şeritli dekorasyon, çok hafif aşınmış.)
    Değerlendirme notu: Thomas Allom (d. 13 Mart 1804 - ö. 21 Ekim 1872), İngiliz mimar ve ressam. Royal Institute of British Architects'in kurucu üyesidir. Aralarında Notting Hill'deki St Peter's Kilisesi ve Ladbroke Estate'in bazı kısımlarının olduğu, Londra'daki pek çok yapıyı tasarlamıştır. Sir Charles Barry ile birlikte Westminster Sarayı gibi pek çok projede yer almıştır. 1827-1871 arasında Royal Academy’de projelerini sergileyen Allom, Britanya Mimarlar Enstitüsü’nün (Royal Institute of British Architects, RIBA) kurucularındandır. Thomas Allom, Avrupa’nın çeşitli ülkelerini resimledi. 1834-1836 arasında mimarlık bilgi ve görgüsünü artırmak amacıyla uzun bir yolculuğa çıktı. Bu yolculuk kapsamında, II. Mahmud döneminde İstanbul’dan başlayıp Anadolu, Suriye ve Filistin’i gezdiği, buralarda resimler yaptığı bilinmektedir. Taslak halinde çizilen bu resimler, İngiliz hakkâkları tarafından çelik üzerine işlenerek gravür olarak Robert Walsh’ın yazdığı bir metin ile birlikte yayımlanmıştır. XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin bazı yerlerini dolaşan ve bu arada İstanbul’da uzunca bir süre kalan ressam pek çok desen yapmış ve bunlar çelik gravür olarak ünlü İngiliz hakkâkları tarafından işlenip İstanbul’da İngiliz elçiliği rahibi Robert Walsh’ın kaleme aldığı açıklamalı bir metinle birlikte Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor (İstanbul ve Küçük Asya’nın yedi kilisesinden görünümler) adıyla iki cilt halinde Londra’da yayımlanmıştır (1838). Aynı gravürler L. Galibert ile C. Pellé’nin hazırladıkları açıklama metniyle üç cilt halinde Constantinople ancienne et moderne, comprenant aussi les Sept Eglises de l’Asie Mineure adı altında Paris’te yayınlanmış, metinlerde farklar olmakla beraber resimler aynı klişeler kullanılarak basılmıştır. Bu kitaplardaki resimler arasında Allom’un İstanbul’dan başka Bursa, Manisa, Bergama, Efes, Pamukkale ve Güzelhisar’la ilgili gravürleri de yer alır. Allom gördüklerini en güzel, en canlı şekilleriyle ve ayrıntılarına önem vererek tasvir etmeye çalışan bir sanatkârdır. Bazı gravürleri arasındaki işleniş ve üslûp farkı, ressamın yerinde çizdiği orijinal resimlerin, bu yerleri hiç görmemiş ve şaşılacak derecede çok sayıda hakkâk tarafından işlenmesinden dolayı olduğu düşünülmektedir. Kitabın içindeki resimlerin hepsi Allom’un değildir; bunlardan tamamen uydurma olduğu hissini veren Silivri Kalesi gravürü F. Hervé adlı bir ressama aittir. Aynı şekilde Rumeli ve bilhassa Arnavutluk’u tasvir eden gravürler de başka ressamlarındır. Fotoğrafın henüz bulunmadığı bir dönemde, Osmanlı Devleti’nin başşehri İstanbul’u ve buradaki hayatı zarif bir üslûpla Batı’ya tanıtan Allom’un gravürlerinin birçoğu bugün birer belge niteliğindedir.
     

Title

Go to Top